bomovning

Roligt med bommar och koner

Jag hade tre bommar och två sockerbitar kvar i ridhuset efter löshoppningen tidigare i veckan, så ikväll la jag ut dem till dessa övningar. Bommarna i mitten ligger på galoppbomsavstånd. Du kan göra som jag och ha alla bommarna på marken eller höja upp dem till gymnastikhinder.

Blå väg
Bra för att träna rakriktning och jämnt tempo i trav och galopp. I uppvärmningstraven band jag ihop dessa linjer till bågar så att jag travade över ensamma bommen, rundade hästen en halv volt och kom över mittenbommarna, rundade hästen till en halv volt åt andra hållet och kom genom portalen där jag gjorde halt och ryggade några steg, sedan trav direkt ur ryggningen och fortsätta med bågarna tillbaka och om igen. 

Grön väg
Galoppvolt över ensamma bommen utan att tappa böjning eller voltspår. Variera storleken på volten genom att lägga den genom portalen, mellan portalen och mittenbommarna, mellan portalen och väggen, eller om du har en liten/smidig häst över mittenbommarna.

Rosa/Orange väg
Lägg en 8 där du travar diagonalt över mittenbommarna. Behåll rakspåret innan, över och efter innan du rundar hästen på volten för att sedan rakställa och komma på bommarna åt andra hållet.

Omärkt väg
En annan bra övning att lägga in i alla gångarter är att använda den ensamma bommen för att träna hörnpasseringar. Rid halva ridhuset så att du rider på fyrkantsspåret i höger varv från K och då du kommer till E gör du en hörnpassering där du använder den ensamma bommen som vägg så att du går innanför den, för att sedan fortsätta helt rakt så att du rider utanför den övre mittenbommen och innanför portalen, för att sedan göra en ny snygg hörnpassering ut till spåret i samma varv igen. 

Fler övningar
Du har väl inte missat boken Roligt med bommar och koner, fullsmockad med såna här övningar? Jag och Barbro gav ut den för 3 år sedan och den blev så populär att vi i år kommer att ge ut den även på engelska. Köp den i din hästsportbutik, bokhandel eller hos oss på brightmare.se 

.

.

.

Tags: No tags

4 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment