ruta-300x300

Ge hästen en pausruta

Om hästen har svårt att stå still och finna lugn, eller om hästen är överambitiös och inte kan slappna av mentalt, brukar jag ge honom en pausruta. Den stora fördelen med detta är att hästen själv lär sig känna igen rutan och vet att där är det paus, istället för att ni ska diskutera om huruvida ni ska stå still eller inte. Genom att plocka bort moment som kan leda till diskussioner och “tjaffs” med hästen där ni kan provocera varandra, så får ni en lugnare träningsatmosfär. Istället för att göra saker på kommando från dig så blir hästen delaktig i era träningspass genom att han själv vet vad han ska göra i pausrutan. Om du är lyhörd och hästen vet att han får komma med egna förslag i er träning, kommer han även själv att kunna söka sig till rutan när han känner att han behöver en paus.
Du kan använda en ruta av bommar, vilket är praktiskt eftersom det blir en konkret ruta som du kan rekonstruera i olika miljöer både hemma och borta (så länge det finns bommar att tillgå), men det kan även vara vilken form av yta som helst. Huvudsaken är att ha något fysiskt som hästen lär sig att känna igen från gång till gång. Du kan alltså lika gärna använda ett speciellt föremål, t.ex. en grön stolsdyna eller något annat som är lätt att ta med sig men samtidigt tillräckligt stort för att hästen ska känna igen det som en platskoppling. Välj något som är enkelt för dig och som hästen inte är rädd för.

Aktivera hästen med övningar utanför rutan, gå sedan in i rutan, gör halt och ta paus. Om du använder ett föremål så gör halt vid sidan av det. Låt hästen vila helt både fysiskt och mentalt. Ta en paus du också! Andas, sänk axlarna, reflektera över det ni nyss gjorde, behöver du ändra på något vid nästa aktivitet?
Genom att upprepa detta många gånger under ett pass och fortsätta upprepa det flera pass, kommer hästen känna igen just den här platsen som en pausruta och lär sig att slappna av, hitta sitt lugn, inte stå “i givakt” utan koppla av både fysiskt och mentalt. Då är det läge att kunna flytta ut pausen även till andra platser, så att ni inte bara kan stå still i en ruta utan finna samma lugn och avslappning precis var som helst. 

Tags: No tags

4 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment