pu

Ser hästen dig som en telefonförsäljare?

Idag blev jag uppringd av en telefonförsäljare angående abonnemang. Allt lät bra tills vi var halvvägs in i det muntliga avtalet och jag insåg att hon hade jämfört mitt nuvarande pris med moms och det nya priset utan moms, så med moms skulle det nya priset inte alls bli billigare än mitt nuvarande utan dyrare. När jag frågade henne om detta gav hon slingrande förklaringsförsök, hon lät otålig och jag kunde höra hur hon tänkte “åh vilken krånglig kund, varför ska du börja med det här nu när vi nästan är i hamn?”.

Det som kom ut ur hennes mun var bland annat “Men jag ser ju här vad som är bäst för dig, det behöver du inte ta reda på själv” Det jag hörde var förstås “Gå in i fällan nu, ät det förgiftade äpplet, det är för din egen skull”.
Det hon sa och framförallt hur hon sa det, visade mig att hon inte alls ville sälja det som var bäst för just mig; hon ville locka in mig enbart för att tjäna sin provision på mig. Jag backade ur.
Naturligtvis behöver telefonförsäljare tjäna pengar, jag vill betona att jag inte har något emot dem som yrkesgrupp mer än att de oftast stör mig med saker jag inte är intresserad av. Jag vet hur hårt de sliter och jag förstår frustrationen när “fisken släpper kroken”, men det är så oerhört viktigt att varje affär, varje avtal verkligen är ärligt och för bådas bästa. Om en försäljare är mån om att affären ska kännas bra för mig, så kommer jag känna mig trygg genom hela processen. Ställer jag frågor, kan försäljaren ge bra svar och sedan lämna beslutet till mig; aldrig försöka ta beslutet åt mig. Precis så ser det ut mellan dig och hästen.

Hade jag varit en häst i situationen ovan hade jag kastat mig ur transporten just som människan försökt lura på en bom bakom mig. Om sgs alla människor jag mötte i ena stunden försökte luras, i nästa stund blev frustrerade och otåliga med mig och dessutom alltid försökte ta beslut åt mig istället för att låta mig tänka själv, ja, då skulle jag också gå åt andra hållet när en människa kom ut i hagen, trilskas i träningen och vara allmänt motvalls. Framförallt skulle jag aldrig lita på en människa, eftersom de aldrig förstått det här med att bygga tillit och win-win utan bara gör sådant som endast gagnar dem själva.

Det är så otroligt viktigt att du är ärlig, sann och autentisk när du är med hästar. För att kunna vara det fullt ut, behöver du vara det även i övriga sammanhang. Det kan inte vara en mask du bär i stallet, då är du inte autentisk och hästarna ser igenom det.
Var alltid ärlig med dina avsikter med hästen, och rannsaka dina egna värderingar så att du inte försöker få hästen att göra något för din skull som ligger hästen själv till last.
Förmedla en känsla till hästen, få honom att känna sig sedd, uppskattad, viktig, kompetent, vacker, fantastisk, älskad villkorslöst, det är grunden i all kommunikation, relationsbyggande och träning.

Tags: No tags

One Response

Add a Comment

You must be logged in to post a comment