dance

Let’s Dance – Följ hästens rytm

Uttrycket att dansa med hästar används i olika sammanhang, men få ryttare är medvetna om alla de likheter som finns mellan ridning och dans. Det pratas ofta om takt och tempo, men alldeles för sällan om att förena detta med ryttarkänslan och att bli medvetna om rytmen.
De flesta hästar har tre gångarter som har olika takt: Fyrtaktiga skritten, tvåtaktiga traven och tretaktiga galoppen.
Gångarterna i sig har i regel olika tempon i förhållande till varandra, och varje gångart kan framföras i olika tempo.

Bara detta, att följa med i gångartens takt, tar tid att lära sig för nybörjaren. Även rutinerade ryttare kan dessutom ha lärt sig “fel” från början, i bemärkelsen att de inte följer med autentiskt och synkroniserat i hästens rörelse utan spänner emot och tar upp hästens rörelse i andra delar av kroppen. Detta i sin tur gör att ryttaren sitter i vägen för hästen och i slutänden försämras hästens gångarter, hållning, balans – ja allt.

Och så har vi då, dessutom, rytmen. Eller ska vi till och med säga rytmerna? Varje individ har en egen grundrytm. En del är saktfärdiga, en del energiska, och allt däremellan. Rytmen innefattar allt från vår puls och andning till hur vi tänker, kommunicerar och rör vår kropp. Vem vi än ska göra något med behöver vi finna en gemensam rytm. Vi behöver inte ha samma energinivå, men rytmerna behöver vara kompatibla.
Ryttaren behöver känna sin egen rytm och hästens rytm och finna en balans. Om vi försöker tvinga hästen upp i energi eller ner i energi kommer vi bara möta motstånd och allt blir då orytmiskt. Vi behöver alltid utgå från hästens rytm och bjuda in honom i en annan rytm om vi vill ha en förändring.
När vi funnit en rytm, en takt och ett tempo som är trivsamt för både häst och ryttare kommer nästa utmaning: att ge alla signaler så att de passar in i rytmen och takten. Beroende på var i takten du ger en signal så påverkar du hästen på olika sätt. Det kan hända många intressanta saker bara genom att lägga till en skänkel. Du kanske tappar hela rytmen när du ger en signal, för att den bryter din koncentration? Du kanske skänklar i en annan takt än det svar du faktiskt söker från hästen? Du kanske lägger an skänkeln när hästen ska lyfta vänster framben, men om du hade tajmat vänster bakben istället hade du fått en helt annan effekt?

I Onlinekursen Hästens Autentiska Visdom pratar vi mycket om rytm och energi. Inte i ridningen utan i den grundläggande relationen mellan människa och häst. Om vi lägger en bra grund i en gemensam rytm där vi är ett med hästen långt innan vi sitter upp, blir allting så mycket lättare och många vardagsproblem upphör.
Läs mer om kursen här

I uppföljningskursen Autentisk Ridkonst – Bli ett med hästen tar vi med oss dessa grunder upp på hästryggen. I kursen får du bland annat övningar som ökar smidighet, styrka och medvetenhet i ryttarkroppen.

Läs mer om uppföljningskursen här

Tags: No tags

2 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment