jump

Galoppträna din ridtravare

Har din ridtravare problem med galoppen? Många travare har inte galopperat så mycket innan de blir ridhästar. En del blir ridhästar för att de gärna galopperar, men det är en annan sak.
Att galoppera under ryttare, speciellt på en ridbana där hästen behöver korta upp sig i kurvorna, kräver
helt andra muskler än att trava rakt fram med vagn. Hästen behöver stärkas inför sin nya uppgift.
Själva grundträningen behöver stärka hästen både från marken och i ridningen, få honom mjuk i sidorna, lära sig en ny koordination, förflytta vikten bakåt på vinklade bakben osv.
När hästen har en bra grundbalans i skritt och trav, dvs när han kan gå i låg form i skritt och trav i olika tempon, är det läge att börja bry sig om galoppen. Innan dess är det många travare som inte har rena grundgångarter utan även lägger in tölt och pass – oftast inte rena de heller utan alla dessa mixas, speciellt när orken tar slut.
Att försöka galoppträna då brukar bara bli pannkaka då de mixade gångarterna beror på bristande styrka, stelhet och/eller stress. Det vore förödande att blanda in ytterligare en gångart på dessa grunder. 
När hästen har funnit avslappning och grundkoordination är det dags att börja stärka musklerna inför galopp. En god väg till detta är att hoppa studs, då hästen i studshoppningen uppmuntras till att utföra samma rörelsemönster som i galopp. Börja med löshoppning och om hästen inte är inhoppad sedan tidigare behöver han förstås bli vän med hindren först och lära sig en grundteknik.
Börja stärka upp hästen successivt med korta serier längs långsidan. Vartefter hästen blir starkare och mer bekväm med övningen kan du börja avancera genom att lägga till fler hinder i serien. Ett bra test på om hästen börjat få in känslan för galopp är att sätta upp två kortare studsserier med utrymme för flera galoppsprång mellan serierna. Detta uppmuntrar hästen till att behålla galopprörelsen mellan serierna vilket brukar leda till att de även börjar galoppera efter hinder. Ju mer hästen galopperar desto starkare blir galoppen. Musklerna behöver tränas för galopp!Studs på voltspår i båda varven hjälper hästen att få igång båda galopperna, så att han inte bara väljer en på rakspåret oavsett varv. Så snart hästen börjat galoppera mellan/efter hindren bör man därför lägga in studs på voltspår. Tänk på att detta samtidigt kräver ännu mer av hästen så kör väldigt korta pass.
Om du har tillgång till en rundcorall är studs på volt väldigt enkelt att träna med en lös häst, men det går även utan corall. Placera hindren i en hörnpassering på ridbanan/ridhuset och longera eller tömkör hästen på volten.
När hästen kan galoppera själv utan ryttare är det dags att plocka upp galoppen i ridningen. Vid det här laget har du även hunnit utveckla ridningen mer och kunnat stärka hästen ytterliga med t.ex. skolor och övrigt dressyrarbete, klättring i skogen osv. Prova att sätta upp ett lågt hinder och uppmuntra hästen att landa i galopp.
Fortsätt stärka hästens galopp under ryttare med korta galoppsträckor och börja om med studsträningen uppsuttet.
Glöm inte att alltid värna om hästens motivation: träna i en positiv peppande energi med mycket beröm och pauser och sluta långt innan hästen blir trött. Hästen ska känna sig duktig och stolt över sin prestation i varje pass!
 .
Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment