2018-10-27

7 enkla tips för att stärka relationen med din häst

1. Umgås med din häst istället för stallkompisarna
Efter att ha stått i några inackorderingsstall har jag noterat att det är mer regel än undantag att hästmänniskor ägnar tiden då de gör i ordning hästen inför ridpasset åt att prata med stallkompisarna. Ofta med höga röster då man står en bit ifrån varandra och borstar varsin häst. De pratar nonstop, ofta om något negativt som hänt under dagen. Sedan leder de ut sin häst till ridbanan och förväntar sig ett himmelskt pass, och kan inte alls förstå varför hästen inte är med dem.
Bryt den här rutinen! Ägna hästen all uppmärksamhet när du borstar. Prata med honom om din dag, hur du känner dig, vad du har planerat att ni ska träna på. Känn in hans dagsform. Ni blir inte ett ekipage i det ögonblick du sitter upp, kontaktytan läggs långt tidigare än så. Naturligtvis får du kommunicera även med stallkompisarna, men undvik att göra det mer än med din häst, när du är med din häst.

2.Tillbringa tid med flocken i hagen.
Om du vill vara en del av flocken, behöver du vara en del av flocken. Delta i hästarnas dagliga liv och rytm. Hästarna bygger sina relationer på närhet och närvaro, så stäng av mobilen, lämna grimman i stallet och bara häng med hästarna. Även om du bara har en kvart “över”, så använd den kvarten till livet i hagen. Kanske kan du införa en daglig rutin att meditera en stund i hagen varje dag, det kommer ge en otrolig effekt även i ditt övriga liv.

3. Ta minst en promenad med hästen i veckan
Att lägga in skrittpass är en ofta förbisedd del av träningen, men mycket viktigare än vad det känns som då det rensar slaggprodukter och stärker upp hela kroppen. Hästen är gjord för att skritta långa sträckor. Utnyttja passet till att stärka relationen ytterligare genom att gå med istället för att rida. Du själv får motion, hästen får röra sig friare utan ryttarvikt, och ni utövar en naturlig flockaktivitet: att vandra tillsammans. Hundmänniskor vet hur viktiga promenaderna är för att stärka flockkänslan och detsamma gäller hästflocken.

4. Sluta bestraffa hästen
Ingen relation har någonsin blivit bättre av hierarki och bestraffningar. Tänk inte att du alltid ska bestämma och att hästen ska lyda blint, för hur roligt är det egentligen att vara med en sådan person? De beteenden du upplever som negativa hos hästen är bara budbärare, de ger dig information om något. Hitta orsaken till den informationen och hjälp hästen att lösa det.
Sätt rättvisa gränser. Ignorera om hästen gör misstag- det gör vi alla eftersom det tillhör inlärningen. Förstärk minsta lilla steg i rätt riktning, beröm småsaker och peppa hästen till att bli den bästa versionen av sig själv.

5. Gör något nytt tillsammans
Att bara träna på samma saker får både träningen och relationen att stagnera. Tänk på att träning är utveckling och utveckling är att uppleva. Tänd ny eld i er kreativitet genom att stimulera era sinnen. Åk iväg till en ny miljö, ta en lektion med en instruktör från en annan inriktning, hämta inspiration från en bok eller Youtube, eller byt övningstips med stallkompisarna.

6. Släpp på kraven
I all träning och sport är det lätt att hamna i för mycket prestationstänkande. Du känner säkert till att vila är viktigt för återhämtning, minska skador och främjar inlärningen. Men även själva träningen behöver utföras med dynamik. Ibland behöver vi intensiva koncentrerade pass, men om vi bara har sådana pass blir det oftast en omvänd effekt. Hästen börjar bli tungriden, du fastnar i invanda mönster av hur träningen ska gå till och både du och hästen hamnar i spänning för att ni kämpar för mycket för resultaten. Glöm aldrig bort att leka! Leken är den naturliga inlärningsformen, så om du och hästen har roligt kommer allting att flyta på mycket bättre. Viktigast av allt – om du släpper kraven så släpper du också fram hästens kreativitet. Låt hästen välja väg nästa gång ni är i skogen, lägg ut roliga bomövningar på ridbanan, rid ett lättsamt travpass på lång tygel – hitta en form för avslappning som passar just dig och din häst och som skiljer sig från den utbildande träningen.

7. Ta med dig hjärtat i allt du gör
Hästar är otroligt känsliga för sinnesstämningar och energier. Många hästmänniskor har känt av den negativa effekten av det, t.ex. den lättlastade hästen som vägrar kliva ombord när ägaren har en tid att passa. Men börja använda det till din fördel! Låt hästen bli din mentor i att tänka positivt, behålla lugnet, vara närvarande i nuet och känna tacksamhet varje stund du får tillbringa med din häst. Släpp den självkritiska rösten som surrar i ditt huvud, släpp vardagsstressen, släpp det andra människor sagt som gjort dig upprörd, släpp frustrationen över att ni fortfarande inte kommit vidare med den där dressyrrörelsen eller att senaste hoppträningen blev skit. Byt ut allt detta mot att i varje stund bara älska din häst, älska dig själv, älska det ni gör. Låt hjärtat få äga stallet och hagen och ridbanan och skogen!

Tags: No tags

18 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment