Forumsvar skapade

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Belöning #11390
  Lina Zacha
  Keymaster

  Det kan ta ett tag innan en del hästar/ponnyer slappnar av och blir trygga med godis. Det är bra om du alltid har godis i fickorna, inte bara när du tänkt använda det. Träna efter att han fått mat så att han är mer nöjd. Prova om du kan hitta något sorts godis, t.ex. kraftfoder, som han inte gillar lika mycket utan “lagom” mycket.
  I slutänden kommer det trots allt ner till att skapa en rutin kring godisträningen som hästen förstår. För att han ska kunna förstå reglerna behöver du visa dem, gång på gång på gång. T.ex. att han inte får godis när han tigger eller går upp i energi, utan att godis kommer när han inte är “på”. Belöna avslappningen, helt enkelt.
  Genom täta repetitioner och konsekvens kan sgs alla hästar sluta tigga eller bara tänka godis.
  Sen finns det en handfull som “inget” fungerar med, eller att man som ägare inte orkar träna tills det blir bra. Då får man vara lite påhittig och se hur man kan belöna istället, genom att lära känna vad just den hästen tycker om och uppskattar. En paus? En hundleksak? Det går alltid att hitta något. 🙂

  som svar på: När hästen tappar fokus! #10961
  Lina Zacha
  Keymaster

  Om det fungerar bra i boxen, så börja där. Repetera sedan precis utanför boxen. Sedan i boxen igen. När det fungerar utanför boxen, repetera utanför stallet. Sedan utanför boxen igen. På så vis jobbar du samman den plats som fungerar, med en “ny” plats, så att även den fungerar.
  Tänk dock på att inte tjata sönder det hela, träna kort och koncist. Låt träningen ta flera dagar, bygg på över tid. Umgås mycket med honom däremellan, träna på att bara vara tillsammans utan att “tänka träning”. Studera vad som får honom att trivas, hur hans trygghetsbehov ser ut och vad som intresserar/motiverar honom. Låt inte träningen kretsa kring vad han ska göra/lyda dig, utan på vad du kan göra för honom.

  som svar på: Belöning #10960
  Lina Zacha
  Keymaster

  Har du kikat på tipsen i Modul 1, t.ex att ge godis men inte ur handen? Den här årstiden är det även lätt att belöna med korta betes-stunder.

  som svar på: Kurs #10871
  Lina Zacha
  Keymaster

  Ja, kursen är igång. Välkomstmail med länk till klassrummet skickades ut i söndags och första modulen öppnades måndag kväll. Om du beskriver ditt problem mer så kan jag hjälpa dig att komma igång 🙂

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)