Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #10881

   Hej!
   Behöver tips på hur jag ska belöna min häst. Han är inte alls mkt för klistund och blir oerhört tiggig av minsta lilla godisbit..
   Hur ska jag belöna honom?

   Stå stilla är inga problem, men att backa lyckas vi knappt med! Får endast respons för att han vill komma åt godis och då backar för att komma närmre mig 😂🙈

  • #10960
   Lina Zacha
   Keymaster

    Har du kikat på tipsen i Modul 1, t.ex att ge godis men inte ur handen? Den här årstiden är det även lätt att belöna med korta betes-stunder.

   • #10966

    Japp, provat på ett glasslock. Fungerar något bättre, men han jagar fortfarande godiset.
    Tränar vi ute i närheten av gräs så är det bara fokus på gräs, ger jag han godis på marken så går han som en myrslok..

   • #11390
    Lina Zacha
    Keymaster

     Det kan ta ett tag innan en del hästar/ponnyer slappnar av och blir trygga med godis. Det är bra om du alltid har godis i fickorna, inte bara när du tänkt använda det. Träna efter att han fått mat så att han är mer nöjd. Prova om du kan hitta något sorts godis, t.ex. kraftfoder, som han inte gillar lika mycket utan “lagom” mycket.
     I slutänden kommer det trots allt ner till att skapa en rutin kring godisträningen som hästen förstår. För att han ska kunna förstå reglerna behöver du visa dem, gång på gång på gång. T.ex. att han inte får godis när han tigger eller går upp i energi, utan att godis kommer när han inte är “på”. Belöna avslappningen, helt enkelt.
     Genom täta repetitioner och konsekvens kan sgs alla hästar sluta tigga eller bara tänka godis.
     Sen finns det en handfull som “inget” fungerar med, eller att man som ägare inte orkar träna tills det blir bra. Då får man vara lite påhittig och se hur man kan belöna istället, genom att lära känna vad just den hästen tycker om och uppskattar. En paus? En hundleksak? Det går alltid att hitta något. 🙂

   Visar 3 svarstrådar
   • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.