linaportal

Det öppna samtalet

Det här inlägget är inte riktat till hästmänniskor utan till alla livsfilosofiska.

Det finns ett samtal som aldrig tar slut och som inte rör sig mellan ett begränsat antal individer i ett slutet sällskap. Det är ett konstant informationsflöde om en kollektiv längtan. Då och då kommer du att ta del av det, i form av en idé du får i skogen, en känsla i ett musikstycke, en dröm du får på natten, något du läser som sticker ut från resten av texten… Något kommer att beröra dig, på ett sätt som gör att det inte lämnar ditt medvetande utan istället växer där, utvecklas vidare tills du i ett annat sammanhang ger det vidare i någon form. I ett samtal, en rörelse, en text, ett penseldrag, en melodi.
Det är ett ständigt pågående samtal därute och därinne, där vi hela tiden tar emot och tillför information och tillsammans får berättelsen att växa. Tillsammans gestaltar vi denna längtan av förändring, idén om något existentiellt större, där ingentinget får vara fullt synligt och fullt osynligt på samma gång. Vi vet det vi inte kan sätta ord på och vi är lugna i att vi inte kan förstå det fullt ut, ändå uppleva det fullt ut. Kanske är det så enkelt som att det är kärlek vi kommunicerar.
Jag vet bara att vi än så länge är relativt få människor som aktivt deltar i det här samtalet. Jag antar att det är för att det här samtalet inte kan ägas eller kontrolleras, tvärtom, för att uppfatta det och medvetandegöra det behöver du gå utanför alla kontrollerande ramar. Det har inget namn. Jag kan inte säga exakt vad det består av, så antingen känner du igen det i din upplevelse eller så gör du det inte. Men det existerar som en gemensam nämnare i så många olika sammanhang. Det dyker upp som igenkännande när bergsklättrare, djurkommunikatörer, artister, konstnärer, kampsportare, trädgårdsmästare, kan prata om samma sak ur ett långt vidare perspektiv än det egna ämnet. Synen på fokus, samhörigheten med allt, sin egen kapacitet bortanför intellektet, känslan av total närvaro i det enkla nuet.
I det här samtalet behöver du gå upp i det kreativa flödet, låta dig påverkas av allt det som inte vill sorteras i ordning utan som längtar efter en sammansmältning som aldrig tar slut. Det är ett sökande som upplöses i ett finnande, som i sin tur startar ett sökande. Det är ett samtal om allt och inget, för det är samma sak.
Det bästa jag vet är att ta del av det här samtalet och inse sådant jag sedan inte kan sätta ord på, bara uppleva hjärta till hjärta, i essensen av det som är du och jag.

Det är en rikedom när jag finner människor som uppmärksammat det här, och det är förstås viktigt med nätverkande och synliggörande. Om det fattas människor i ditt samtal, skriv några rader till mig. linazacha@autentisk.nu

Tags: No tags

One Response

Add a Comment

You must be logged in to post a comment