poke1

Så använder du Pokémon Go i hästträningen

Det var länge sedan något tog världen med storm på så kort tid som nu Pokémon Go har gjort. 2 veckor efter release har mobilspelet över 30 miljoner användare.
Hur påverkar spelet dig? Genom att medvetandegöra dina egna mentala reaktioner, kan du använda erfarenheterna i ditt övriga liv såväl som i träningen med din häst.

Jag laddade hem appen med två frågor i åtanke: Vad handlar det här om som alla pratar om numera? och Vad är det som motiverar 30 miljoner människor till detta?
Min första motivation att ansluta mig till skaran pokémon-spelare var alltså nyfikenhet och någon form av grupptryck genom deltagarnas entusiasm. Jag ville hänga med i skämten på sociala medier och jag ville förstå vad det var som var så entusiasmerande. Människor samlas i tusentals för att dela den här upplevelsen i grupp. Så till och med jag, som aldrig spelar någonting annars, blev nyfiken.

Nyfikenhet. Glädje. Motivation. Så centrala begrepp i hästträningen. Hästar och människor motiveras ibland av precis samma saker, ibland av helt olika. Genom att förstå hur motivationens grunder fungerar generellt och vad som motiverar varje individ, kommer du att både kommunicera och träna bättre.
Du blir inte en bättre tränare för din häst genom att träna pokémons, men om du förstår varför du vill träna pokémons kan du bli en bättre hästtränare!

I motivationens enklaste form finns två olika huvudfaktorer: Förtjäna en belöning eller Undvika ett straff. I många dataspel kan du dö och du spelar då för att hålla din gubbe vid liv. Sådana spel är spännande och energihöjande, men också stressande.
Spel som Pokémon Go bygger i huvudsak på belöning. Ju tätare belöningar du kan få, desto lättare blir du motiverad att fortsätta en bit till. När belöningarna kommer oregelbundet förstärker det motivationen då du aldrig vet hur nära en belöning du faktiskt är. Positiv Förstärkning, dvs att få belöning för sitt beteende, handlar alltså inte om att alltid få belöning för precis allt – annars tappar du motivationen, utan om att med hjälp av belöning skapa en positiv känsla kopplad till beteendet eller aktiviteten. I det läget bibehålls motivationen även om belöningen kommer mer sällan, då aktiviteten blir en belöning i sig. T.ex. om din häst får en belöning var gång han hoppar ett hinder, kommer han snart att förknippa hinder med belöning och därigenom även med en positiv känsla. Den positiva känslan kommer att bibehållas även när belöningen kommer alltmer sällan, då han i det stadiet tycker att hoppning i sig är lustfyllt.

I första stadiet som Pokémon Go-spelare kommer du att uppleva en belöning var gång du träffar på en pokémon. Efter ett tag kommer du inte bli lika tillfreds när du träffar på samma pokémons igen och igen, som när du får tag på en du aldrig sett förr. Missade bollar ger en negativ känsla men kan leda till en förstärkt belöningskänsla när du väl träffar. Ibland behöver du få känna dig duktig som träffar på första bollen, ibland behöver du en större utmaning. Såhär fungerar positiv förstärkning även för din häst. Genom att förstå vad du själv går igång på, kan du skapa motiverande sammanhang åt dig själv i alla aspekter i din vardag. Genom att själv få uppleva känslan av direkt belöning och vad det gör för din egen motivation, kan du även omsätta det tillsammans med din häst och hans motivation.
Det viktiga här är att inse vilket ansvar du har. Alla vill få direkt belöning, men vi kan också bli totalt manipulerade av det. Hos både människa och djur kan beroende utvecklas, och olika individer är olika känsliga för detta. I vissa lägen fungerar manipulation som ett positivt verktyg för att kunna komma över en tröskel och nå vidare. T.ex. du sitter still för mycket, känner dig deppig och har svårt att komma igång med träningen. Kan en app som Pokémon Go få dig att gå ett varv runt kvarteret? Super! Det kommer leda till att du går längre och oftare, vilket i sin tur leder till ökad kondis och bättre hälsa. På sikt kommer den nya känslan i kroppen att kunna bli den nya motivationen till att fortsätta hålla i gång motionen. Men om spelet manipulerar dig till att bara jaga små söta monster till den grad att du försakar arbete / skola / familj / vänner / näringsintag / sömn, då kommer du fortsätta må dåligt under ytan medan hjärnan är förblindad i spelets fantasi.
Så fungerar det när du tränar din häst också. Du kan hjälpa din häst att förstå en uppgift, komma igång med fysisk träning och göra en situation positiv med hjälp av direkt belöning. Men hanterat på fel sätt, i fel läge av en psykisk process eller med fel individ, kan det skapa stress och att hästen glömmer bort sig själv.

Det finns många data/mobil-spel som är baserade på positiv förstärkning, så vad motiverar så många människor – speciellt de som annars inte spelar- till att bli så motiverade i just det här spelet? Min teori är att belöningseffekten blir större när både hjärna och kropp är inkopplade. Om du sitter still och samlar poäng genom att styra en gubbe i din mobil ger det en viss belöning mentalt men du utför ingen fysisk uppgift. Naturligt sett förekommer både fysiska och mentala uppgifter och problem att lösa, men dels är de fysiska mer frekventa, dels innebär det en ökad ansträngning när båda delarna aktiveras och en dubbel belöning. Så att du behöver röra på dig i Pokémon Go för att få belöning för din nyfikenhet kan vara en stor del av succén.
Omsätt även detta i din hästträning. Låt din häst få använda sin nyfikenhet i träningen, lägg upp träningen så att hästen blir nöjd både fysiskt och mentalt, och värna om den positiva känslan, glädjen, entusiasmen!

Vad har Du mer lärt dig i dataspelsvärlden som du kan använda tillsammans med hästen?
Berätta gärna i en kommentar!

Tags: No tags

26 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment