[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Jag håller privatlektioner i Skaraborg, för dig med egen häst. Jag utgår från Skövde.

Priser inkl. moms
300kr / halvtimme
450kr / 45min
600kr / timme

Reseersättning tillkommer 25kr / mil, delas på alla deltagare på samma ställe/sträcka/dag.
Reseersättning tillkommer EJ vid bokningar med minst 1h träningstid max 2 mil från Skövde.

Återkommande träningar kan bokas både vardagar och helger. Jag erbjuder återkommande träningar både lokalt i Skaraborg och i övriga landet.

Upplägg vardag: Enskild träning
Halvdag (även kväll) eller heldag.
Gå ihop ett gäng och träna återkommande privatlektioner. Var och en tränar på det de vill.

Upplägg vardag: Kurs
Halvdag (även kväll) eller heldag.
Välj ett tema för två eller fler återkommande tillfällen. Teori följt av grupplektioner eller privatlektioner beroende på tema.

Upplägg helg: Enskild träning
Heldag eller tvådagars.
Gå ihop ett gäng och träna återkommande privatlektioner. Var och en tränar på det de vill.

Upplägg helg: Kurs
Heldag eller tvådagars.
Välj ett tema för två eller fler återkommande tillfällen. Teori följt av grupplektioner eller privatlektioner beroende på tema.[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”Kurser” open=”false”]

Jag håller halvdags-, endags- och flerdagskurser. Halvdagskurser kan endast bokas lokalt i Skaraborg. Endags- och flerdagskurser kan bokas i hela landet.

Halvdagskurs
Totalt 4 timmar fördelat på:
Teori 1-1,5 timme
4-6st privatlektioner á 30min alternativt 2st grupplektioner á 1h (max 4 deltagare per grupp)
Antal deltagare: 4-8st
Pris: 575kr per person, reseersättning 20kr/mil tillkommer utanför Skövde.

Endagskurs
Totalt 8 timmar enligt följande:
9.00-10.30 Teori
10.30-12.30 Lektioner privat eller i grupp
12.30-13.30 Lunch, frågestund
14.00-17.00 Lektioner privat eller i grupp

4-6st deltagare med häst beroende på upplägg, plus fotfolk
Pris: 6000kr
Reseersättning och mat tillkommer, plus boende vid längre resor.

Tvådagars
max 8 timmar / dag
Teori blandat med lektioner.
4-8 deltagare med häst beroende på upplägg, plus fotfolk.
Pris: 10 000kr
Reseersättning och mat tillkommer, plus boende vid längre resor

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”Workshops” open=”false”]

På en workshop jobbar vi lite annorlunda än på en kurs. Här engageras hela gruppen oavsett om du kommer med eller utan häst. Syftet med workshopen är att jobba med olika utvecklingsprocesser tillsammans i gruppen.

4h fördelat på ca 2h utan häst och 2h med häst.

En workshop kan även arrangeras som endags- eller tvådagarskurs med 6h per dag och lunchpaus.

Arrangör
Halvdag: 350kr / person
Heldag: 500kr / person
Minst 6-10 deltagare (beroende på ort).
Max 20 deltagare.
Som arrangör deltar du gratis vid minst 12 deltagare. Du bestämmer själv ditt pris till deltagarna, baserat på dina utgifter för lokal, om du vill erbjuda lunch/fika etc.
Reseersättning tillkommer, för kortare resor 25kr/mil och för längre tåg/flyg/etc. Vid behov tillkommer även övernattning.

Relation

All övrig träning börjar i relationen mellan människa och häst. Om vi får problem längre fram, är relationen ett av de första områdena vi behöver se över.
I Autentisk Hästkommunikation™ jobbar vi från ett icke-hierarkiskt perspektiv där Tillit, Motivation och Samarbete står i fokus.

Trickträning
& Frihetsdressyr

Från grunderna i kommunikationen kan vi gå vidare till att leka fram olika former av rörelser. Genom positiv förstärkning i form av beröm och kel eller godis uppmuntras hästen att utveckla sin repertoar.

Bärighet

En häst som inte kan bära sig själv i balans kommer inte kunna bära en ryttare i balans. Genom olika former av dressyrarbete från marken kan vi guida hästen till att utveckla sina gångarter, avslappning, stolthet, spänst, samling osv.
Arbete vid hand, longreining och longering.

Sits

Följsamhet, genomsläpplighet, bärighet.
Uttryck som vi ofta använder när det gäller hästen. Men hästen speglar ryttaren. För att kunna guida hästen till ökad balans, behöver du själv föregå med gott exempel.
Likaväl som vi inte vill tvinga hästens kropp till en position, ska vi inte göra det med vår egen kropp heller. Sitsträning går ut på att mjuka upp kroppen och träna upp sin medvetenhet, känsla och kroppskännedom.

Ridning

Jag undervisar ryttare från alla inriktningar, som vill ha ett komplett signalsystem oavsett hur många olika rörelser du vill kunna praktisera. Det är t.e.x. fullt möjligt att träna samma häst i både dressyr och western-moment, så länge du använder ett signalsystem som inte målar in dig i ett hörn. Även om du håller dig till en inriktning är det viktigt att bygga ett signalsystem som är ett system och inte separata öar. Med en bra grundträning blir det avancerade enkelt.
Ridningens främsta syfte bör vara att utveckla både häst och ryttare till att bli bättre än vad de var innan. Att som ekipage finna samarbete, lätthet, mod, stolthet, glädje och kreativitet. Vi släpper prestige, bestraffning och korrigeringstänkandet. Istället bjuder vi in hästen att visa sina bästa sidor, att lära ryttaren vad ryttarkänsla innebär, att tillsammans med hästen skapa en ridning där vi synkroniserar med hästen fysiskt, i tanken och energimässigt.

Bomövningar

Bommar och koner är mycket användbara verktyg i all träning av hästar. Tillsammans med Barbro Lagergren har jag skrivit två böcker med sammanlagt 380 övningar från marken, dressyr, hoppning, teknikhinder från western och working equitation etc.

Miljöträning

Alla hästar behöver få uppleva med alla sina sinnen för att träna sitt mod, bli trygga och stärka sitt självförtroende. Hästar som bara vistas i samma stimulansfattiga miljö varje dag blir i regel räddare medan hästar som får miljöombyten och får möta olika föremål blir mer världsvana och därigenom säkrare.
När du tränar miljöträning/rädslehantering är det dock viktigt att inte göra det för att i första hand vänja hästen vid varje enskilt objekt, utan att använda objektet för att träna dig själv och hästen i hur ni tillsammans löser problem och hur ni hanterar situationer där hästen blir osäker eller skrämd.

Problemlösning

Problemet är inte problemet. Det är lätt att vi låser oss vid det som syns, det som vi tycker ligger utanför vår vision om hur det borde vara. Men det är bara symptomet. För att lösa det egentliga problemet behöver vi se till en större helhet. Om hästen inte gör det människan önskar behöver vi se till hästens upplevelse och hans behov. Så länge vi fortsätter utgå från endast våra egna behov och syn på saken kommer problemet kvarstå.

Ridrädsla

Osäkerhet inför vissa moment eller allmän rädsla för att sitta upp kan drabba alla, oavsett ålder och utbildningsnivå. Hur du kommer ur det är individuellt och det är därför viktigt att inte låsa träningen vid en viss metod utan börja med att gå igenom hur just dina behov ser ut.

Referenser

Vill du lämna en referens? Maila mig på linazacha@autentisk.nu

”Efter många år som ryttare, först på ridskola och sedan med egna hästar och träningar för olika dressyrtränare så började jag med akademisk ridkonst. Mycket föll på plats men inte allt. När jag och min PRE-häst började träna för Lina öppnades så många dörrar! Det var mycket som var likt den ridkonst jag blivit van vid men ändå på ett annat sätt. Jag har fått en helt ny känsla i sadeln och även fått tänka om på träningsupplägget. Nu har jag ett större register i hästen. Vi kan öka och samla och jag har med mig bjudningen i samlingen utan att ha något i handen. Helt fantastiskt!”
– Elisabeth

”Det som vi andra behöver en massa remmar för att få hästarna att utföra, det gör Lina ändå.”
– Ingemar Persson, Järvsöfaks

”Varje träning ger ny inspiration o insikt i hur små saker kan ge stor förändring ofta redan efter en lektion!! Ju mer jag ser desto mer vill jag lära!! Tack Lina för att du delar med dej av din fantastiska kunskap!”
– Victoria Zaar

”Tack vare Lina har jag nu en lättlastad häst!
Förr tog det flera timmar och vi fick ändå inte in henne alltid. Nu lägger jag grimskaftet över hennes rygg och hon lastar sig själv! Jag tror knappt det är sant!”
– Anna & Cleopatra

”Lina besökte mig och min häst, Castor, som det varit väldigt mycket problem med under lång tid. Skador och incidenter har gjort att Castor vilat mycket och vi har liksom aldrig kommit i fas. På något vis har han och jag kommit på kant med varandra, han har varit överenergisk och harig och jag har blivit både rädd för vad han kan göra och irriterad på att han inte lyssnar.
När Lina kom till oss började hon med att gå omkring med Castor. Jag måste ärligt säga att det inte såg så mycket ut för världen. De gick omkring, gjorde några förflyttningar, stannade då och då men Castor blev väldigt påverkad och började lugna sig. Man såg på ögonen att han genomgick en förändring. Efter Lina och Castors uppvärmning var det min tur. Lina gav mig konkreta råd på vad jag skulle tänka på och det har jag fortsatt med. Men den största förändringen kom genom att Lina bara var där. Det kan låta konstigt, men de där enkla övningarna hon och Castor gjorde, det hände verkligen något med honom då.
Om du vill ha en tränare som når in på djupet så ska du anlita Lina Zacha!”
– Anna Lindström

”Tack för två helt underbara dagar. Längtar redan till nästa gång – för det kommer det att bli. Antingen hos dig eller på Gösslunda, eller kanske båda. Din kontakt med hästar och människor i samspelet är fantastisk och det var så härligt att se hur du analyserade både oss och hästarna så väl. Nu tränar vi på jag och Mombasa och så hoppas jag vi ses snart igen!”
– Annika

”Under min första lektion för Lina Zacha tittade hon på mig och sa ”Du måste andas!” Tänk att en sådan självklar sak kunde lösa så många av mina problem. Vi har sedan dess jobbat mycket med andningen och hur det påverkar min kropp, min energi och hästen. Nu kan jag till och med göra halt med hjälp av andningen!
Tack Lina för din känsla för detaljer och förmåga att läsa av hästar och människor!”
– Gunilla F

“Vi trodde det var helt kört med vår ridtravare som i bästa fall backade runt ridbanan och i andra fall bockade och vägrade att flytta sig åt sidan. Vår egentligen duktiga hemmatränare sa att det var “den värsta häst hon suttit på” och att han var “helt skänkeldöv”. Han stressade och kunde aldrig stå still.
Vi började se oss om efter någon som ville ha honom bara som sällskapshäst när vi fick tips från ridtravarförbundet om Lina.
Lina sa att nu var det slut på att tänka “dumma häst” och spö har vi inte använt alls sedan hon kom i våras. Hästen och ryttaren genomgick en gradvis förändring genom Linas förmåga att få oss och hästen att börja tänka överhuvudtaget och även att tänka annorlunda. Hästen kan nu svänga obehindrat, gå i bättre balans i alla gångarter och stå still hur lugnt som helst.
Vi känner att vi tack vare Lina fått en ny häst som gillar att bli riden och som är tusen gånger roligare att rida.”
– Pernilla Franklin

”Tack vare min vän Emilia bestämde jag mig för att prova på någonting nytt sommaren 2005. Jag har tidigare varit på roliga och mycket givande fälttävlansläger men kände att jag och min 11-åriga fullblodsvallack stått och stampat på samma ställe ett tag.
När jag tänker tillbaka på kursen i dag, januari 2006 är jag fortfarande riktigt fascinerad av två saker: Den ena är hela rädslehanteringsövningen som bl.a. bestod av att gå över presenningar, genom färgglada plastband och hoppa annorlunda hinder. Jag var riktigt skeptisk till vissa av dem men hästen slog mig med häpnad. Min häst som kunde bli så vansinnigt rädd för prassel och nya saker blev snabbt modigare och nyfiken. Man riktigt såg hur stolt han blev när han övervann rädslan. I dag när han blir skrämd av saker så stannar han till och undersöker dem i stället för att i första hand lyssna till flyktinstinkten.
Clynelish har sen jag köpte honom, varit en känslig häst som inte är så förtjust i nya personer och att bli klappad på hur som helst. Han visar detta genom att gnissla tänder och blänga på personen i fråga. Allra helst huvudet är en känslig del. Clynelish är också lite otålig och vill helst att det ska hända lite hela tiden. Han tycker inte om att stå still en längre stund. Jag släppte honom lös i corallen och Lina gick fram och la en hand i hans panna och huvudet mot hans nosrygg. Och så stod de en lång stund, jag vet inte hur länge men jag blev nästan tårögd när jag såg hur avslappnat han stod och nästan sov. Han trivdes verkligen av Linas närvaro och beröring. Kanske svårt för andra att förstå men jag har haft den här hästen i tre och ett halvt år, han har aldrig accepterat en främmande människa på det sättet, inte än i dag.
Jag upplevde att miljön i sig var rogivande, det fanns enbart jag och hästen i fokus. I dag lyssnar vi mer på varandra och jag har fått en bättre förståelse för hans olika beteenden. Min respekt och fascination över hästar har blivit djupare. Som ett mer konkret exempel på skillnad före kursen och idag: Mycket het fullblodshäst som jag tog alldeles för mkt i munnen / i dag kan jag på ridbanan lägga ner tygeln på halsen och fatta galopp, göra halt och rygga med endast inverkan genom vikt,skänkel och halsring. Något jag aldrig trodde var möjligt!
Tack Lina för ditt enorma hästkunnande!”
– Molly Holmberg & Clynelish

”Jag vill bara tacka för 3 fantastiska dagar hos dig i Kivik. Det var en helt annan ponny vi fick med hem med lugn och trygghet. Har lastat här hemma idag och det gick hur bra som helst. Hade hovslagaren hos oss igår och han kommenterade direkt att hon var mycket lugnare än vanligt och undrade varför, det finns det bara en förklaring till det och det är din hjälp!”
– Bibbi

Min häst var förut alltid arg och tyckte inte om beröring, vare sig det var borstar eller händer. Efter ett besök av Lina med behandling och mjuka övningar har jag en helt ny häst! Han är faktiskt gosig och numera njuter vi av långa stunder tillsammans. Tack, Tack, Tack!”
– Kerstin

”Två helger på hemmaplan och en härlig vecka på Svabesholm med två pass om dagen har gett Elmer,
min arab, o mig som ny i sadeln, en ömsesidig respekt, ökat självförtroende och en gemensam grund att arbeta vidare med. Lina är en kunnig, lugn, inspirerande ledare med stort tålamod!”
– Gertrud & Elmer

”År 2002 köpte jag äntligen min ”Nisse” (Last Nibs). Åren som följde ägnade vi mest åt travet men jag red honom en hel del också i tränings syfte för oss båda. Nisse blev äldre och travträningen och starterna slet hårt på honom så vi började rida mer och mer. Vi red mycket i skogen, någon gång på ridbanan men utan att känna något driv att komma vidare med ridningen trots att vårt stall besöks av instruktör 1 gång i veckan. ”Inget för oss” kände jag.
Men så kom vi fram till året då allt skulle förändras.
Juni 2010 ser jag ett anslag om att Lina Zacha skulle komma till stan. Jag åkte hem och Googlade lite om henne och vem hon var och jag gillade vad jag läste.
Men Nisse och jag hade ju aldrig vart iväg och tränat för någon, ”hmmm äsch, jag ger det en chans”. Jag anmälde oss till denna helgkurs med Lina och det var det bästa jag gjort för mig och Nisse.
Lina fick oss att se möjligheterna. Jag släppte lite på mitt sätt att se, jag har liksom sett mig lite begränsad för jag har en ”travare”. Lina tog oss till oanade höjder. Nisse och jag kommunicerar bättre idag istället för att jag bara kräver och kräver. Förr var det JAG som kommunicerade och styrde utan att kanske lyssna på honom till 100%
Under året 2010 har vi tävlat både hoppning och dressyr.
Och om ni kände mig skulle ni förstå hur galet det låter! Jag har kraschat allt för många gånger för att våga hoppa. Vi har bl.a. tävlat DM för RidtravarFöreningen. En 3e plats i DM i hoppning hade inte funnits i meritlistan om inte vi hade ridit för Lina den där helgen i Juni.
Linas träning var lite som ketchupeffekten för oss. Det liksom bara släppte och nu ger vi oss på nya utmaningar som tidigare hade passerat ogjorda.
Jag är så otroligt glad över att jag tog chansen när jag hade den! Tack Lina!”
– Madde & Nisse

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]